Spika, oktober 2020

Virus je spet na pohodu in za naša druženja ob koncu leta ob veliki konjunkciji Jupitra in Saturna ne kaže dobro. Upamo, da boste vsaj v šolah, ki še vedno delujejo, in v družinskem krogu opazovali ta redek pojav in ob pomoči izjemnih člankov našega Zorka vsem udeleženim poljudno pojasnili, kakšna nebesna mehanika stoji za dogodkom.

Ob novici, da so na Veneri odkrili fosfin, plin, ki je na Zemlji povezan z biokemijo, so se spet razvnele razprave o tako zanimivih vprašanjih, kot je tisto o življenju tam zunaj. Je ali ni? Če je, ga bomo kdaj našli? Ne spreglejte razširjene novice na to temo. Zanimivo!

Kometarji so spet presenetili s kometom NEOWISE. Eden s fotografijo modrikasto-vijoličasto-rdečkastega plinskega repa, drugi pa z vrhunskim bližnjim posnetkom jedra in prašnega repa.
Neumorni Marijan Prosen pa nam namenja nekaj minut za boljši jezik, da bomo znali pravilno pisati in govoriti o pojavih na obzorju.
Tu so še stalne rubrike, kjer lunatiki nadaljujejo svoje potovanje po naši sosedi, naš filozof pa strokovno pojasni, zakaj je astronomija znanost. V poduk vsem tepcem, ki menijo, da je Zemlja ravna, Luna pa le nekakšna lučka na nebu.

Tu je še nekaj poročil o poletnih astronomskih taborih in 36. ITT-ju v Avstriji. Za konec pa vas še mi spomnimo, da je Mars v opoziciji in v prav ugodni legi za opazovanje in fotografiranje.
Ponoči pod jasnim nebom na samem ob teleskopu virus ne more do vas. Zato ne odlašajte in v tem duhamornem času čim več opazujte. Pravijo, da to dviga optimizem in preganja depresivnost!
Bojan Kambič

Kazalo oktober 2020:
405 novice
408 novice: Če bomo našli zunajzemeljsko življenje, to ne bo SIGNAL
412 velika konjunkcija 2020: Od Keplerja do Newtona
416 filozofija astronomije: Zakaj je astronomija znanost?
418 filozofija astronomije: Pomen astronomije za napredek človeštva
418 planeti: Ne pozabite na Mars v opoziciji!
419 efemeride za november
428 kometi: C/2020 F3 (NEOWISE): kronika dogajanja
431 amaterji: Fotometrija prehoda eksoplaneta
432 kometi: Flirtanje kometa C/2017 T2
434 amaterji: Nekaj poletnih srečanj
435 efemeride: Rdeča pega v oktobru in novembru
436 luna in jaz: Lunarna poimenovalca
440 galerija: Borut Prašnikar: Na lovu za kometom NEOWISE
442 kometi septembra in oktobra
442 srečanja: 36. ITT
444 za boljši jezik: Osnovni slovenski izrazi s področja krajevnega in časovnega dogajanja na obzorju
445 društva/tabori: Astronomski tabor SMART 2020 in svetlost neba na Medvedjem Brdu
446 društva/tabori: Najboljši tabor doslej