Spika, september 2020

Če bi bili astrološka revija, bi vedeli, ali javno opazovanje bo ali ne bo. Ker pa smo astronomska, ne vemo, kam bo zavila epidemija, zato smo letošnje tradicionalno Spikino srečanje ljubiteljev astronomije odpovedali. Pranje in razkuževanje okularjev za vsakim, ki pogleda skozi teleskop, žal ne pride v poštev. Družili se bomo spet v nekih boljših časih, ki upamo, da pridejo čim prej.
Zato pa je tu bogata septembrska številka, ki prinaša same zanimive prispevke.
Naša mehiška dopisnica Marija Strojnik je pripravila vajo, ki govori o tematiki, o kateri zagotovo še niste razmišljali.
Zorko nam nazorno predstavi genialno Keplerjevo idejo, kako iz meritev dobiti tirnico Zemlje in Marsa. Ja, se strinjam, Kepler je kar malo po krivici v senci Galileja in Newtona. Slednji je stopil na Keplerjeva ramena, da je pogledal tako visoko, kot je in to velikokrat pozabljamo. Ne spreglejte!
Matej predstavlja Mars v opoziciji, ki je letos nekoliko višje nad obzorjem. Čeprav je planet navidezno manjši, pa je manj moten z atmosferskimi dogajanji. Vsi, ki imate teleskope in kamere, v nizki start. Mars je tu!
Lunatiki se še naprej sprehajajo po Luni in jo predstavljajo s svojimi duhovitimi domislicami. Poglejte, kaj so ušpičili tokrat.
Tu je še nekaj zapisov o kometu NEOWISE, ki nas je razveseljeval poleti in nepozabna galerija, ki jo bodo naši zanamci čez nekaj tisoč let, ko bo komet znova v prisončju, z zanimanjem pogledali. Ste prispevali kakšno fotografijo za zgodovino?
Čisto za konec pa še Gorazdovi NLC-ji, ki so bili letos, morda tudi zaradi kometa, bolj opaženi in opazovani. Če so se pred leti na fotografijah komaj kaj pokazali, so na letošnjih čudovito razgibani, eterični in še vedno zelo skrivnostni.
Počasi se začnite pripravljati na decembrsko konjunkcijo. Čas beži! Mi pa že pripravljamo naslednjo Spiko.

Kazalo september 2020:
357 uvodnik: Naš vesoljski statistik sporoča: 10.000 dni Spike!
357 novice
363 svetlobno onesnaženje: Javna razsvetljava in astronomija – boj za temnejše nebo
364 velika konjunkcija 2020: Keplerjeva genialna ideja
367 astronomska vaja: Enakonočje, koledarji in astronomija
370 filozofija astronomije: Astronomija in matematika
372 efemeride za oktober
380 planeti: Mars – (malo manj) VELIKA opozicija
384 amaterji: Zvezdni oblak v Strelcu
386 kometi v poletju in jeseni
387 efemeride: Rdeča pega v septembru in oktobru
388 luna in jaz: Bili, Zupi in Hans ali Bradati motorist z razbitimi sončnimi očali na nosu
392 kometi: Presenečenje leta: komet C/2020 F3 (NEOWISE)
394 galerija: C/2020 F3 (NEOWISE) – komet z veliko začetnico!
398 zanimivosti: Misija NLC 2020
399 društva/dogodki/srečanja: 18. astronomska noč na Prevorju