Spika, julij/avgust 2020

Poletna Spika je vsebinsko tako pestra, da ne bi vedel, kje začeti in kaj izpostaviti, če ne bi bilo prispevka Mateja Mihelčiča Projekt GoChile. Ta tako daleč presega vse ostalo, da ga moram dati na prvo mesto. Slovenija bo v Čilu na eni najboljših opazovalnih lokacij na svetu imela svoj teleskop! Vrhunski, opremljen z vrhunsko dodatno opremo. Ko rečem Slovenija, mislim pesniško. Država ni prispevala nič! Predsednik republike ni prispeval nič! Ministrstva niso prispevala nič! Vlada ni prispevala nič! Prispevali so Matej, Pavle in Univerza v Novi Gorici. In cel kup sponzorjev, v glavnem iz tujine! Projekt, vreden vsakega vloženega evra! Poglejte.
Kot se za poletje spodobi, je tokrat nekaj več lahkotnega branja. Marijan Prosen je izbrskal izvirno slovensko zgodbo o astronomu, gospodu Peterčku. V prispevku o meteoritih ubijalcih preverite, koliko ljudi so doslej pomorili ti projektili iz vesolja. Ob robu misije Mars 2020, ki naj bi končno štartala v juliju, pa se sprašujemo, kakšno življenje bi lahko našli na Marsu.
Andrej Karlič nam predstavlja večnamensko škatlico Asiair Pro, ki je odlična rešitev za vse astrofotografe, ki se v temi spotikate ob morje kablov. Škatlica je pravi mali računalnik, čeprav nima displeja. Med vrhunske slovenske astrofotografe pa zagotovo sodi Uroš Gorjanc, ki je prispeval tokratno galerijo.
V stalni rubriki Velika konjunkcija, nas Zorko Vičar odpelje v zgodovino, lunatiki pa na rob Lune h kraterju Darwin. Za konec pa še k našemu filozofu, ki v zadnjem odstavku svojega prispevka o filozofiji astronomije pove tisto, kar bi o astronomiji in astronomih morali vedeti in se zavedati vsi Zemljani. Ne spreglejte!

Na nebu nas te dni razveseljuje komet C/2020 F3 (NEOWISE), ki je viden s prostim očesom! Zjutraj, ko se dvigne nad obzorje, ga tam že pričakajo Venera, Mars, Jupiter, Saturn in vsak dan drugačna Luna. To je res praznik astronomije, ki bo trajal vsaj še mesec dni, dokler se komet ne bo oddaljil od nas in se izgubil v medplanetnem prostranstvu. Teleskope na plano! Trenutek še nikoli ni bil tako primeren. Če ne morete zjutraj iz postelje, si naročite bujenje pri našem Mateju, tako kot jaz!

Kazalo julij/avgust 2020:
294 novice
297 novice: Sončev minimum je bil decembra 2019
298 novice: Novo spominsko Vegovo obeležje v Moravčah
299 misija Mars 2020: Kakšno življenje bi lahko našli na Marsu?
302 iz zgodovine: Sedem nesrečnih zgodb, ko naj bi meteoriti morili ljudi
306 misija nemogoče: Projekt GoChile
310 Filozofija astronomije: Astronomija in religija
312 efemeride za avgust in september
Večerno nebo v avgustu, 312
Večerno nebo v septembru, 317
Sonce in Luna v avgustu, 322
Planeti v avgustu, 323
Sonce in Luna v septembru, 324
Planeti v septembru, 325
326 kometi v dolgem, vročem poletju
329 efemeride/asteroidi: Pritlikavi planet Ceres v opoziciji
330 efemeride: Vidnost Jupitrove Rdeče pege v avgustu in septembru
331 amaterji/Lunin mrk: Polsenčni Lunin mrk 5. junija 2020
332 amaterji: Krajec čez krajec
333 luna in jaz: Vsi ga poznamo, a ne na Luni …
339 astronomska oprema: Asiair Pro – lažja pot do zvezd
342 galerija: Slovenski astrofotografi: Uroš Gorjanc
346 Velika konjunkcija 2020 (VII)
350 osnove/astronomija in šola: To in ono: II. zanimivosti – 11
351 poletna zgodba: Astronom, gospod Peterček