Vsenebna kamera ASI120MM za snemanje nočnega neba

Vsenebna kamera (angl. AllSky) je namenjena fotografiranju nočnega ali dnevnega neba. Z vsenebno kamero lahko fotografiramo meteorje, bolide, letala, satelite, ozvezdja, oblake, Luno, planete in še bi lahko naštevali. Komplet navadno sestavlja digitalna kamera in širokokotni objektiv. Pri izbiri kamere, ki jo želimo uporabljati za vsenebno kamero pa moramo še kako paziti na dve bistveni karakteristiki – občutljivost in hiter prenos slike. V nadaljevanju vam zato predstavljamo kamero s katero ob nakupu dobite mnogo več, kot lahko sploh pričakujete!

Vsenebna kamera (AllSky) ASI120MM in objektiv
Kamera ASI120MM in kit objektiv, ki ima vidno polje 150°.

Kamero ASI120MM sestavlja občutljiv 1/3″ CMOS MT9M034 (mono), ki ga sestavljajo slikovni elementi velikosti 3.75µm. Fotografiramo (posamezne sličice) ali snemamo (film) lahko v razponu od 64µs-1000 sekund v resoluciji 1280 x 960. Kamera nam omogoča tudi nevrejetnih 215 sličic na sekundo pri resoluciji 320 x 240, kar je odličen podatek za vse tiste, ki vas zanima planetarna fotografija. Kamera ima hitro USB2.0 ali USB3.0 (model ASI120MM-S) preko katere se tudi napaja. Odlikuje jo izredno majhna teža in dimenzija, zato je priročna za različne aplikacije. Njen premer je samo 62 milimetrov, debelina 28 milimetrov, teža pa samo 100 gramov. Kamero lahko enostavno upravljamo s programi FireCapture, SharpCap, MaximDl in nekaterimi drugimi.

Kompaktna vsenebna kamera
Kompaktna vsenebna kamera, ki jo sestavlja ASI120MM-S in objektiv, ki ima vidno polje 180°.

Nakup kamere ASI120MM in objektiva (150° ali 180°) lahko hitro in enostavno naredite v Spikini spletni trgovini. Oglejte si še video – Planetarna kamera ASI120MM.

V filmu, ki ga je posnel Matej Mihelčič lahko vidimo, kako kvalitetna je slika s kamerao ASI120MM z objektiv, ki ima vidno polje 180°. Na posnetku se vidi celo galaksija M31 v ozvezdju Andromeda!

V filmu, ki ga je posnel Rok Kete lahko vidimo, kako enostavna je uporaba kamere ASI120MM s kit objektivom za namen vsenebne kamere.

Kamero ASI120MM (na voljo je tudi z barvnim čipom) lahko uporabljamo za dodatno vodenje teleskopa, planetarno fotografijo (uporablja jo tudi svetovno znani Damian Peach), manj zahtevno fotografijo globokega vesolja, kot nalašč pa je primerna za vsenebno kamero. Z nakupom kamere dobimo 2,1mm / 150° objektiv, z nekaj doplačila pa takšnega, ki ima vidno polje 180°.

Visok kvantni izkoristek kamera ASI120MM.
Visok kvantni izkoristek kamera ASI120MM.

In zakaj je kamera ASI120MM primerna za vsenebno kamero?

Kamero, kot smo že omenili sestavlja zelo občutljiv CCD čip, ki ima na doloženih valovnih dolžinah zelo visok kvantni izkoristek (QE 74%), kar nam pride še kako prav, ko fotografiramo šibke meteorje. Hiter prenos slike na računalnik pa za nas ne pomeni izgube dragocenega časa. Kamera je zaradi svoje majhnosti izredno priročna za transport in uporabo na terenu.

Nakup kamere ASI120MM in objektiva (150° ali 180°) lahko hitro in enostavno naredite v Spikini spletni trgovini.