Teleskopi za začetnike, izkušene opazovalce ali zgolj darilo?

Ste začetnik? Iščete primeren teleskop za otroka, opazovanje zvezd ali zgolj darilo? Radi opazujete Luno in planete? Dovolite, da vam svetujemo! Na trgu astronomske opreme lahko danes izbiramo med številnimi teleskopi. Če ste se našli med nekaterimi zgoraj navedenimi vprašanji vam priporočamo, da se odločite za teleskop tipa Newton na DOBSON montaži.

Preberite seirjo člankov KAKŠEN NAJ BO MOJ PRVI TELESKOP?

Teleskop na Dobson montaži

Te teleskope odlikuje zelo enostavna uporaba, hitra priprava za opazovanje, enostaven transport, kvalitetna izdelava, majhna teža in odlična optika. Teleskopi na DOBSON montaži so navadno sestavljeni iz dveh delov – optične cevi ter platforme oz. stojala na katerega namestimo optično cev. Montaža je tako nezahtevna in primerna za vsakega uporabnika! Tudi najmlajši ga bodo brez večjih težav iz garaže prestavili na vrt, kjer bodo z njim opazovali Luno in planete. Zakaj so ti teleskopi boljši od ostalih?Različni teleksopi za začetnike in izkušene opazovalce.

V Spikini spletni trgovini lahko po ugodnih cenah kupite praktično vso astronomsko opremo. Na voljo so teleskopi za začetnike in izkušene astronome, CCD kamere, planetarne kamere, vrhunske Go-To montaže, astronomska literatura, vrtljive zvezdne karte in praktično vse, kar za astronomijo potrebujete doma, v društvu ali šolskem krožku. Oglejte si našo veliko izbiro!

Izpostavili pa bi še eno zelo veliko prednost teleskopov na DOBSON montaži. Opazovanje skozi teleskop na DOBSON montaži je prijazno tudi za uporabnika. Okular, skozi katerega gledamo je v vseh pozicijah opazovanja orientiran tako, da se med samim opazovanjem čim manj naprezamo in smo pri samem opazovanju čim bolj sproščeni, kar je zelo pomembno. Pri ostalih teleskopih, še posebej tistih, ki so na nemških ekvatorialni montaži je opazovanje skozi okular lahko pav naporno! Bliža se čas poletnih počitnic in toplih noči. Opazujte Luno, planete in širno vesolje s kvalitetnim teleskopom.

Poleg teleskopov na Dobson montaži lahko izbirate med številnimi drugimi modeli, ki so primerni tudi za astrofotografijo.