Vizualni in binokularski izziv: meglica Severna Amerika

Poleti in času počitnic, smo večkrat kot sicer kje na prostem, v naravi, tudi ponoči. Na poletnem nebu je nekaj zares imenitnih meglic, ki predstavljajo izziv za vse astrofotografe, ki z moderno opremo danes delajo že kar male čudeže. Večina je vidnih v amaterskih teleskopih, ena pa je dosegljiva tudi opazovalcem s prostim očesom. To je meglica NGC 7000, ki je zaradi svoje oblike dobila ime Severna Amerika.

Kako najdemo meglico Severna Amerika?

Leži približno tri stopinje vzhodno od Deneba, najsvetlejše zvezde v čudovitem poletnem ozvezdju Labod in ene od treh, ki tvorijo Poletni trikotnik. Meglice torej ni težko najti, veliko težje jo je videti! NGC 7000 sije s skupno magnitudo 4, a ker je velika kar 120×100 ločnih minut, je njena površinska svetlost majhna. S prostim očesom je vidna le kot nekoliko svetlejša lisa svetlobe na bogatem ozadju Rimske ceste le v izjemnih opazovalnih razmerah.

Meglica Severna Amerika leži približno tri stopinje vzhodno od Deneba, najsvetlejše zvezde v čudovitem poletnem ozvezdju Labod in ene od treh, ki tvorijo Poletni trikotnik.

Tudi v daljnogledu ali teleskopu ni nič drugače. Oba optična pripomočka sicer zbereta več svetlobe kot naše oko, a sliko tudi povečata, tako da površinska svetlost ostaja nizka. Iskanja tako šibkih objektov se lotimo le takrat, ko so opazovalne razmere res dobre, ko smo kje visoko v hribih ali ob morju, kjer je ponoči nebo še vedno zelo temno. Pri Severni Ameriki imamo to srečo, da je ob kulminaciji visoko na nebu oziroma praktično v zenitu in jo svetlobno onesnaženje okoliških večjih mest zabriše le v najmanjši možni meri.

Na priloženih kartah smo označili točno lego meglice in karakteristične zvezde, vidne s prostim očesom, ki nam kažejo njeno lego. Pri iskanju si lahko pomagamo tudi s fotografijami, na karti levo pa smo posebej označili njene najsvetlejše dele. Vsi, ki se boste iskanja meglice lotili s prostim očesom, si lahko pomagate tudi z UHC filtrom, ki izboljša kontrast med meglico in nebom. Kdor se bo iskanja lotil z daljnogledom, naj, če ima možnost, uporabi daljnogled s čim večjim objektivom in čim manjšo povečavo.

Vsi, ki se boste iskanja meglice lotili s prostim očesom, si lahko pomagate tudi z UHC filtrom, ki izboljša kontrast med meglico in nebom.

Tako imamo več možnosti za uspeh. Tudi z daljnogledom so možnosti za uspeh večje, če uporabimo UHC filter. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da morajo biti naše oči pred iskanjem dobro prilagojene na gledanje v temi. Najprej se prepričajmo, da vidimo vse zvezde z zgornje karte, ki ležijo v in okoli meglice. Če teh ne vidimo, tudi meglice ne bomo.

Osnovni podatki o meglici Severna Amerika

Še nekaj podatkov o sami meglici. Od nas je oddaljena okrog 2600 svetlobnih let, njena resnična velikost pa je kar 50 svetlobnih let. Pline v meglici vzbuja ultravijolična svetloba Deneba, ki je od nje oddaljen okoli 25 svetlobnih let. Meglica v glavnem sije v rdečkasti svetlobi ioniziranega vodika. Zaradi svoje nenavadne oblike je meglica Severna Amerika verjetno poleg ikonske Orionove meglice največkrat fotografiran objekt na nebu.