Jupiter – kako ga opazovati in fotografirati v sezoni 2021

Spet je tu obdobje za opazovanje in snemanje plinastih velikanov, Jupitra in Saturna. Tokrat se bomo posvetili Jupitru, ki v opozicijo prihaja 20. avgusta, na nebu ga najdemo v ozvezdju Kozorog. Ob kulminaciji, ko je najviše na nebu bo dobrih 30 stopinj nad obzorjem! Na teh nizkih višinah, kjer svetloba planeta potuje skozi debelo plast naše atmosfere, pa so razmere, tudi če je nebo povsem jasno in transparentno, tako za opazovanje kot za fotografiranje planetov težavne. Morda je zdaj pravi čas, da razmislimo o nakupu korektorja atmosferske disperzije, ki nam bo na takšni višini zelo pomagal (opisali smo ga v Spiki 2015/9, nazoren posnetek pa si lahko ogledate na Spikinem YouTube kanalu). Naj vas potolažimo, da slabe razmere ne bodo trajale večno! Po letu 2022 se bo planet ponovno vzpenjal po ekliptiki in prirejal vrhunske predstave, ob kulminacijah bo tudi 50 stopinj in več nad obzorjem, leta 2024 celo na 66 stopinjah. Morda še podatek, da bo Jupiter ob letošnji opoziciji dosegel navidezni premer 48 ločne sekunde, sijal pa bo z -2,9 magnitude, na nočnem in večernem nebu ga bomo lahko opazovalio vse do konca leta.

20. avgusta 2021 ob 00:00! Jupiter, Saturn in Luna kraljujejo na južnem delu neba.

Kako Jupiter opazovati s teleskopom? Katere filtre je najbolje uporabiti, da so podrobnosti najbolj vidne?

Če se boste Jupitra lotili vizualno s teleskopom, bi vam priporočali uporabo osnovnih barvnih filtrov, ki vam bodo določene podrobnosti bolj poudarili:
# 11 rumenozelen (78% prepustnost) poudari predvsem glavne atmosferske pasove;
# 21 oranžen (46% prepustnost) poudari pasove in strukture v njih, rdečo pego ter podrobnosti na polarnih območjih;
# 25 rdeč (14% prepustnost) izboljša kontrast slike;
# 58A zelen (24% prepustnost) izboljša kontrast pri rdeči pegi in pasovih.

Kako Jupiter snemati s planetarno kamero? Na kaj moramo biti pozorni?

Snemanje planetov s planetarnimi kamerami je vse bolj priljubljeno in razširjeno. Upravičeno, saj lahko dosežemo izredno dobre rezultate. Pri snemanju Jupitra s planetarnim kamerami bi vam poleg običajnih RGB filtrov (v kolikor ne uporabljate barvne kamere) priporočali še namenske filtre, kot so IR742, IR807, IR850 ter izredno zanimiv metanski filter CH4, s katerimi planet snemamo v infrardečem območju spektra pri valovni dolžini 890 nanometrov. Vse naštete filtre lahko brez težav uporabimo tudi z barvno kamero, kot je na primer ASI224MC.

Infrardeči kanal je posebno zanimiv zato, ker je svetloba v tem območju veliko manj občutljiva na nemirnost naše atmosfere in tako v kombinaciji s prej naštetimi filtri dobimo veliko boljše podrobnosti na površju planeta, kot bi jih dobili pri klasičnem RGB snemanju, kjer sta na udaru atmosfere predvsem zelena in modra svetloba (slednja je običajno iz naših krajev še najslabša!). Ko enkrat planet snemaš na lokaciji, kot je na primer puščava v čilu, kjer je planet visoko nad obzorjem, pa tudi opazovalne razmere so tam bistveno boljše, se zaveš, kako je modra svetloba na udaru atmosfere. Pri nas običajno ali pa kar praviloma dobimo zmazke, na delavnici Chilescope pa smo v modrem delu spektra na planetu zaznali izredne podrobnosti.

Posvetimo še nekoliko več besed metanu. To je najpreprostejši ogljikovodik, ki je pri normalnih pogojih v plinastem stanju. V atmosferi Jupitra, ki jo sestavljata v glavnem molekularni vodik (89%) in helij (10%), ga najdemo v manjših količinah (0,7%) skupaj z amonijakom, vodikovim sulfidom in vodo. Metana je največ v Jupitrovi stratosferi, ki se razteza vse do 320 kilometrov nad površjem. Tam so pogoji ugodni (temperatura je od -160 do -100 stopinj Celzija), da se tvorijo metanski oblaki in meglice. Metan močno absorbira določene dele elektromagnetnega valovanja predvsem v infrardečem območju in v teh valovnih dolžinah potem tudi seva (zato ga tudi imenujemo toplogredni plin). če so v atmosferi nekega planeta torej navzoči z metanom obogateni oblaki, jih s tem filtrom lahko posnamemo, še več, na fotografijah izstopijo iz ozadja.

In kaj nam raziskave Jupitrove atmosfere v svetlobi sevanja metana povedo? Z njimi na primer določajo, kako visoko v njegovi atmosferi je določen oblak. Bolj kot je oblak na sliki bel (več kot seva metanske svetlobe), više je v Jupitrovi atmosferi. Tako so na primer ugotovili, da so rdečkaste tvorbe, kot je na primer Velika rdeča pega, najvišje strukture v atmosferi velikana. Velika rdeča pega (angleška kratica je GRS), ogromna nevihta, ki divja že ves ta čas, je stoletja najbolj znana značilnost Jupitra. Hitrost in moč njenih vetrov presega kar koli nam znanega na Zemlji! Sonda Juno je enega izmed obletov posvetila prav njej, o čemer lahko več preberete v novicah. Rdečo pego astronomi redno opazujejo že vse od leta 1830 in znano je, da se krči. Nasin raziskovalec pri JPL-u Glenn Orton je celo napovedal, da bi lahko Velika rdeča pega izginila že v prihodnjih 20 letih!? Zgovorna pa je tudi računalniška simulacija na sliki spodaj, ki jo je pripravil Damian Peach.

Poleg Velike rdeče pege pa so na Jupitru zanimivi še številni pasovi, strukture, tranziti lun in senc ter številni ovali, med njimi zagotovo »veliki« oval BA, ki ga je leta 2006 odkril Christopher Go. Naj nam bo to vsem skupaj motiv in dodaten razlog za raziskovanje. Če je kdo zastrigel z ušesi ob prej omenjenem dejstvu, da se stratosfera razteza vse do 320 kilometrov nad površjem planeta, je tu pojasnilo. Jupiter seveda nima površja v pravem pomenu te besede, kot ga poznamo na Zemlji. Plini v njegovi atmosferi zvezno prehajajo v tekočo notranjost, saj so razmere v globinah daleč nad kritično točko, kjer se plini in kapljevine obnašajo enako in jih ne moremo ločiti med seboj. Planetologi so se zato domenili, da bodo za ”površje” planeta šteli tisto plast atmosfere, kjer je tlak 1 bar. Nad to plastjo je atmosfera, pod njo pa notranjost Jupitra.

Kako se pripraviti na opazovanje ali snemanje Jupitra?

Preden se lotimo vizualnih opazovanj ali snemanja Jupitra, je dobro, če vemo, kaj lahko pričakujemo in na kaj moramo biti pozorni. Brezplačni program WinJUPOS  nam ponuja zares podrobne efemeride za vse dogajanje in podrobnosti na površju planeta ter prehode njegovih štirih lun. Uporabnikom pametnih telefonov ali tablic Apple pa lahko priporočamo uporabo brezplačne aplikacije Gas Giants. Seveda te aplikacije nikakor ne moremo primerjati s programom WinJUPOS, a na kakšnem opazovanju, kjer nimamo dostopa do računalnika, je lahko koristna.

Sezona lova na bliske na Jupitru je odprta! Kako in s čim jih loviti?

Tu je še ena izjemno zanimiva naloga, ki je v Spiki še nismo predstavili. Primerna je prav za to obdobje, ko bo planet nizko nad obzorjem in ne moremo pričakovati, da bomo lahko posneli vrhunske slike. če imate veselje, pa se lahko podate na lov za bliski, ki nastanejo v Jupitrovi atmosferi, ko na planet pade trdno telo, asteroid ali večji odkrušek kometa. Vsako leto jih amaterski astronomi zaznajo nekaj, trajajo pa le nekaj trenutkov, bolje rečeno sekundo (primer 1, primer 2, primer 3).

Recept iskanja bliskov je zelo enostaven: snemaj (čim več!), obdelaj, preglej potencialne zadetke in poročaj. Seveda v tem primeru naš cilj nikakor ni estetska fotografija planeta, zato tudi opazovalne razmere niso odločilnega pomena, prav tako nam ni potrebno poznati nobenih posebnih postopkov obdelave, pomembno je le, da smo potrpežljivi in vztrajni kot pri vsakem drugem lovu in da čim več snemamo. Za detekcijo bliskov uporabimo brezplačni program DeTeCt. V program uvozimo videoposnetke, po potrebi nastavimo parametre, vse ostalo pa namesto nas opravi program DeTeCt. Program lahko analizira izredno velike količine video podatkov (100 GB in več) brez naše navzočnosti, v posebno mapo pa ob zaključku analize vsakega filma izvozi slike z označenimi potencialnim zadetki oziroma bliski. Naša naloga je, da po opravljeni analizi pregledamo nabor označenih slik in poročilo ob potencialnem zadetku. Pa veliko sreče pri lovu vam želimo!

Za snemanje Jupitra vsekakor priporočamo uporabo dostopnih PlayerOne kamer, saj so preverjeno odlična izbira. Za zajem videa priporočamo uporabo brezplačnega programa FireCapture. Zlato pravilo, ki ga velja upoštevati tako pri vizualnem opazovanju planeta s teleskopom kot tudi pri snemanju s planetarnimi kamerami je, da je teleskop prilagojen na temperaturo okolice! Letos in naslednjih nekaj let je čas, da se izurimo v opazovanju podrobnosti, snemanju in obdelavi videoposnetkov, da ga bomo po letu 2022 pričakali kot izkušeni mojstri.
Za konec pa vas, kot že ničkolikokrat doslej, vabimo, da nam pošljete vaše rezultate – skico, fotografijo ali vprašanje, če je šlo kaj narobe. Kako Jupiter opazovati in snemati smo že večkrat podrobno obdelali, članki z gradivom za vajo pa so vam vedno dostopni na Spikini spletni strani, le malo pobrskajte po arhivu.