Masiven steber za teleskop (angl. telescope pier)

Dela na observatoriju počasi napredujejo in se bližajo koncu. V preteklih dneh se je observatorij pokrili s pločevinasto strešno kritino, dodale so se vetrne obrobe in žlebovi. Pločevinasta strešna kritina je bila izbrana namenoma. Odlikuje jo izredno majhna lastna teža in praktično zanemarljiva akumulacija toplote. Na spodnji fotografiji lahko vidite tudi podstavek, ki nosi zunanjo tirno konstrukcijo. Podstavek je narejen iz betona v katerega je pritrjen pocinkan kovinski podstavek, ki omogoča natančno nastavitev višine tirne konstrukcije.

Dela na novem astronomskem observatoriju se počasi bližajo koncu.
Dela na novem astronomskem observatoriju se počasi bližajo koncu.

Znotraj samega observatorija se je na stene nanesel zaključni omet KEMAGLET G (bela cementna izravnalna masa). Cementno vezana, s polimeri obogatena izravnalna masa dekorativno bele barve ima odličen oprijem na podlago, ne poka, se ne krč, ne nabreka in ima odpornost na vlago ter vodo.
Zgrajen je bil tudi masiven armirano betonski steber (angleški izraz: telescope pier) na katerem bo nameščen teleskop. V stebru je v sredini vgrajena navojna palica na katero se enostavno pritrdi poseben kovinski podstavek za nemško ekvatorialna montažo G53F, ki ga proizvaja Gemini Telesope Design. Podstavek omogoča enostavno in zelo kvalitetno nastavitev montaže na severni nebesni pol.

Masiven armirano betonski steber za teleskop - telescope pier
Kovinski podstavek proizvajalca Gemini Telesope Design (levo) in masiven armirano betonski steber z nameščenim podstavkom za montažo G53F.

V prihodnjih dneh sledi še estetska dodelava stebra za teleskop, prav tako pa sledijo še finalna pleskarska in keramičarska dela.