Iz Velike planine v smeri Krima. Foto: Tone Špenko

Čudovito astronomsko opazovanje galaksij in meglic nad meglo

V noči iz nedelje na ponedeljek smo imeli nad 1000 metri odlične pogoje za pravo astronomsko opazovanje. Kdo jih je izkoristil? Megle je v gostih plasteh segala vse od nižine segala pa do višine približno 900 metrov in tako praktično zadušila vso svetlobno onesnaženje iz pretirano in neustrezno osvetljenih slovenskih mest in vasi. Kar nekaj se nas je ta večer zbralo tik pod vrhom Krima, kjer smo s teleskopi in daljnogledi opazovali objekte globokega vesolja, številne znane in manj znane Messierjeve in NGC objekte. S teleskopom in daljnogledom smo opazovali M33 – čudovito spiralno galaksijo, NGC7479 – spiralna galaksija s prečko v Pegazu, NGC 7331 – spiralna galaksija s spremljevalkami (NGC7335, NGC7336, NGC7337), NGC7662 – planetarna meglica v Andromedi, M1 – znana meglica v Biku, M36, M37 in M38 – čudovite razsute kopice v Vozniku, M4 in M43 – znamenita Orionova meglica, NGC891 – svetla galaksija v Andromedi, NGC2392 – planetarna meglica Eskim v Dvojčkih, M31, M32 in M110 – čudovito spiralna galaksija s spremljevalkami v Andromedi in še bi lahko naštevali.
Sky Quality Meter je praktično skozi celo noč kazal izjemnih 21,50  mag/arcsec², kar je po mnenju nekaterih daleč največ za to lokacijo! Sicer pa so bili tudi splošni opazovalni pogoji odlični; odličen seeing oz. razločenje, praktično brezvetrje, relativno nizka vlaga, dobra transparenca in prijetna temperatura. Astronomsko opazovanje, ki nam bo še dolgo ostalo v spominu.

opazovanje-krim-astronomija
Vrh Krima z oddajniki in svetla Rimska cesta v Labodu. Foto: Rado Jovič
Najlepše ozvezdje na zimskem nebu
Zimsko ozvezdje Orion sodi med najbogatejša ozvezdja na nebu. V ozvezdju kraljujeta dve svetli zvezdi – srebrnobeli Rigel in oranžna Betelgeza. Foto: Matic Smrekar