Kraterji na Luni, kot jih vidimo skozi teleskop.

Obdelovanje fotografij planetov, Lune in Sonca s programom RegiStax.

V tokratnem hitrem vodiču predstavljam RegiStax, svetovno znan brezplačen program za obdelovanje planetarnih, lunarnih in solarnih video posnetkov in fotografij s katerim lahko delamo male čudeže. Ko skozi teleskop (navadno pri velikem gorišču, 3000 milimetrov in več) s planetarno kamero snemamo naš motiv – planet, Luno ali Sonce je ta neoster (v največji meri je to posledica vplivov atmosfere), z malo vidnimi detajli. Program RegiStax rešuje ravno to problematiko! Iz navidez neuporabnega posnetka (navadno so to nekompresiran filmi s končnico .avi) na precej enostavne način pridobimo čim več kvalitetnih posameznih sličic, ki jih združimo v eno ostro sliko polno zanimivih detajlov. Seveda pa ne pozabite! Predpogoj za dobro fotografijo planeta, Lune ali Sonca je, da je teleskop pravilno kolimiran in ohlajen, da je naš motiv v fokusu ter da fotografiramo v optimalnih vremenskih pogojih!

Potrebujete ustrezno planetarno kamero? Pri nas jo lahko kupite ob nakupu pa dobite še brezplačen osnovni tečaj Lunarne fotografije.

Fotografija Lune pred in po obdelavi s programom RegiStax

Vas zanima, kako pridemo do lepe fotografije Lune v nekaj korakih?

V mojem današnjem hitrem vodiču vam bom na kratko predstavili le razlago osnovnih funkcij programa RegiStax. Spoznali bomo osnovno logiko in sosledje ukazov, tako, da bomo na koncu iz video posnetka Lune dobili lepo fotografijo našega edinega naravnega satelita, ki bo navdušila nas in naše prijatelje. Za začetek si najprej poglejmo osnovno delovno okolje programa RegiStax. Za lažje razumevanje sem pripravil sliko z opisi.

program-registax1

Sedaj pa se pogumno podajmo v našo digitalno temnico! V program s klikom na ukazom Select v zgornjem levem kotu naložimo naš posnetek. Prikaže se nam okno za izbiro mape in želene video datoteke, ki jo označimo in z ukazom Odpri naložimo v program. Izbral sem nekompresiran posnetek Moon_181721a, ki ima velikost, kar 7GB! Morda le priporočilo; za začetek bi verjetno bilo bolje uporabiti manjšo datoteko pod 1GB ( črno-belo fomat 640×480 nekje 30 sekund ali 1000 frame), še posebej to velja za tiste, ki imate manj zmogljive računalnike.

program-registax-nalaganje-posnetka

Po prenosu videa naše Lune v program se nam desno pokaže prva slika v videu, kliknite na gumb Set Alignpoits in avtomatsko nam naredi točke poravnanja po celotni sliki na najbolj optimalnih mestih – ponavadi na mestih velikega kontrasta (robovi kraterjev). Točke za poravnao so določene po gostoti z Set Alignpoint parameters in kot vidite sem sam izbral 320 točk (Number of Alignpoints) po celotni sliki (1280×960 slikovnih elemntov). Če nekako pustite te parametre ne bo nič narobe, če tudi bo vaš format pol manjši, bo točk za poravnavo ustrezno manj. Če želite povečati število točk zmanjšate vrednost pri Minimum distance between ali pa še boljše le s premikanjem drsnika pod napisom Weakest Alignpoints: 320 strongest. Točk za Luno naj stane vsaj 100 pri planeti, kot je Jupiter pa bistveno manj (10-20) – odvisno od velikosti planeta v pikslih. Pomudimo se še pri delu spodaj desno Limit Setup. Izberite eno od opcij, najlažje je kar določiti količino najbolj uporabnih sličic, ki jih bo program pri združevanju v finalno sliko upošteval. Torej morda le 10, če imate zelo kratek video ali 50, 100 morda tudi več. Ker ta video sestavlja preko 1900 sličic, je določeno 200. Skoraj po pravilu je vrednost pod 80% (krajši posnetki) ali pod 50% (daljši posnetki). Ko smo zadovoljni s točkami in ostalimi parametri, kliknemo zeleno označen gumb Align (desno od Set Alignpoints). Izvedba procesa lahko zaradi velikih datotek in manj zmogljivega računalnika traja!

program-registax-nalaganje-posnetka

Po končanem poravnanju posameznih sličic se nam zeleno označi gumb Limit , ki ga bomo enostavno le potrdili s klikom miške. Kdaj drugič v kakšnem bolj obširnem vodiču pa bom razložil tudi to funkcijo.

program-registax-limit

Ko zaključimo z Align nas program prestavi v zavihek Stack. Align točke dobijo zelene repke, ki le nakazujejo maksimalen premik-poravnanje zloženih slik. Čim manjši je le ta večja je kakovost videa oziroma izbranih sličic. Preverite ali je izbrana opcija pod Create Aligned Sequence – Orginal image size in pritisnite zeleno označen gumb Stack. Izvedba procesa lahko zaradi velikih datotek in manj zmogljivega računalnika traja, zato potrpežljivost ni odveč. Ko program konča s proces Stack oz. zlaganjem izbranih sličic v eno sliko, si lahko našo povsem neobdelano zloženo sliko z ukaznim gumbom Save image shranimo. To je zmeraj priporočljivo, saj si tako shranimo osnovo fotografijo, ki je naša osnova za nadaljnjo obdelovanje. Prihranimo pa tudi nekaj časa, ki smo ga do sedaj porabili.

program-registax-zlaganje-stack

Izberemo zavihek Wavelet, kjer imamo urejevalnik fotografije. Najbolj pomembni so levi drsniki s katerimi lahko ostrimo sliko s pomikanjem na desno. To počnemu previdno in počasi drsnik po drsnik, vmes pa pritisnemo Do All, da se efekt odrazi na celotni sliki. Na voljo imamo šest drsnikov; 1 je za bolj fine – majhne detalje pa vse do 6 kjer se ukvarjamo z  večjimi, bolj grobimi detajli (na sliki so drsniki označeni z večjim rdečim pravokotnikom).

program-registax-wavelet

Na desni je tudi nekaj uporabnih orodij: View Zoomed, ki da dodatno manjše okno za povečavo ZoomPanel; Denoise/Deringing  za zmanjševanje šuma oz. zrnatosti; Contrast/Brightness za uravnavanje kontrasta in svetlosti slike in še bi lahko našteval.

program-registax-luna

Na koncu našo obdelano sliko shranimo s klikom na gumb Save image, najbolje, kot format TIFF (16 bit). Zapremo program RegiStax ter za nadaljne urejanje sliko odpremo v programu Photoshop ali še bolje pa, kar v brezplačnem programu Gimp.

program-registax-shranimo-sliko

Še koristen nasvet glede priprave ustreznega video formata; ker je razvoj kamer vse hitrejši se prav lahko zgodi, da je zapis z našo video kamero nezdružljiv s programom RegiStax. V takem primeru je najbolje video datoteko pretvorit v nekompresiran .avi s programom VirtualDub.