Poletni astrofotografski projekt Labod

Z Andrewom sva se spoznala na Instagramu, kjer svoje slike objavlja ogromno amaterskih astrofotografov. Oba sva člana klepetalnice astronomov iz ZDA, Kanade, Avstralije in seveda Slovenije. Med seboj si delimo znanje in izkušnje. Ustvarili smo si tudi skupne datoteke, kjer si med sabo delimo posnet material.

pavle-andrew-astrofotografija
Ko sem poleti s 50- milimetrskim objektivom snemal širokokotne slike Laboda, sem dobil idejo o kombinaciji bližnjih in širokokotnih posnetkov. Tako je nastal projekt Labod. Andrew je bil takoj za. V slike je vloženih kar 63 ur zajema, kar je približno 2,6 dneva nabiranja fotonov, ki so začeli svoje potovanje pred več tisoč leti.

Poletni-astrofotografski-projekt-Labod
Andrew Klinger je 24-letni študent iz Teksasa. Astronomija ga zanima že od malega, pred dvema letoma pa je z izposojeno kamero začel odkrivati lepote neba nad nami, ki so očesu skrite. Postal je strasten astrofotograf. Od takrat večino prostega časa posveti iskanju lokacij s temnim nebom, nadgrajevanju opreme in piljenju procesa obdelave fotografij. Odkrivanje galaksij in meglic, ki niso vidne niti s prostim očesom niti z amaterskimi teleskopi, mu predstavlja največji izziv. Andrew je avtor posnetkov Severne Amerike in meglice Srp. Čez zimo pa že načrtujeva podoben projekt na temo Oriona, ki vam ga bova prav tako predstavila.