Sonce in večje število peg

Sonce, nam najbližja zvezda, je v teh dneh posejana s številnimi pegami, kar dokazuje, da je zelo aktivno. Tako lahko opazujemo skupine peg z oznako AR2321, AR2324, AR2325, AR2326 ter AR2327. Pege lahko zelo dobro vidimo že z navadnim daljnogledom, če le imamo na njem nameščeno Mylar folijo za varno opazovanje Sonca. Še več podrobnosti na Soncu pa seveda pokaže pogled skozi teleskop in fotografije.

Za vse, ki imate radi zanimive opazovalne naloge, bo naslednja prav primerna, predvsem pa poučna! Naše Sonce lahko sistematično opazujemo in pege s svinčnikom čim bolj natančno rišemo na papir. Če bomo pege opazovali daljše časovno obdobje, bomo lahko videli, kako se spreminjajo, opazili bomo, da se Sonce vrti okoli svoje osi, zelo enostavno pa bomo lahko izračunali tudi Wolfovo število (preberite članek – Kako izračunati Wolfovo število?).

Sonce v vidni svetlobi
Sonce v vidni svetlobi posneto s pametnim telefonom na držalu. Foto:  Teja Fabjan in Matej Mihelčič

Kot smo omenili že v uvodu, lahko Sonce tudi fotografiramo. Najbolj enostavno to storimo z našim pametnim telefonom. Na objektiv teleskopa namestimo Mylar folijo na okular pa držalo za pametni telefon (oboje lahko dobite v Spikini trgovini). Čudovita fotografija Sonca bo tako v trenutku na zaslonu vašega telefona in že jo lahko delite z vašimi prijatelji.

Bolj zahtevni fotografi pa boste v ta name verjetno rajši uporabili posebne, hitre planetarne kamere, ki dajejo izjemne rezultate. Fotografija (animacija) spodaj, posneta 19. aprila 2015, prikazuje naše Sonce v vidni (Mylar folija) in H-alfa svetlobi (PST solarni teleskop). Fotografija v vidni svetlobi je bila posneta skozi 20-centimetrski teleskop f/4 in najnovejšo planetarno kamero ASI174.

Animacija prikazuje Sonce v vidni in H-alpha svetlobi.
Animacija prikazuje Sonce v vidni in H-alfa svetlobi. Foto: Teja Fabjan in Matej Mihelčič

Sonce je s svojim zanimivim dinamičnim površjem izjemno zanimivo za popestritev fizike v šoli. Izzivov za opazovanje naše najbližje zvezde je tako več kot dovolj!