Slovenski astrofotografi / Andrej Karlič

Sem Andrej Karlič iz Novega mesta. Že kot otroka me je prevzelo nočno nebo in to zanimanje je z leti samo raslo. Zadnjih deset let se ukvarjam tudi z astrofotografijo. Moji začetki so bili skromni. Imel sem manjši teleskop brez pogona in vendar sem se z njim trudil posneti vsaj Luno. Čas je tekel in spoznal sem, da me ne bo ustavil pri težnji videti dlje in globlje v vesolje. Tako se je začela nabirati razna oprema, ki mi je omogočila, da sem se podal na pot resnejše astrofotografije.

Komet C\2014 Q2 Lovejoy.

Vem, da se bo marsikateri kolega astrofotograf strinjal, da je ni nikoli preveč. In kolikor žep dovoli, toliko opreme se tudi nabere. Nekoč je bila to domena premožnejših navdušencev, danes pa se lahko zahvaljujoč napredku tehnologije z astrofotografijo ukvarja prav vsak. Vsak, ki ga ni strah teme in nekaj neprespanih noči. Trenutno uporabljam Skywatcherjevo HEQ5 PRO montažo z jermenskim pogonom in teleskopa Skywatcher Quattro 200/800 s karbonsko cevjo ter Skywatcher Evostar 72ED.

Temna meglica B33 (Konjska glava) v ozvezdju Orion.

V preteklosti sem za zajem slik uporabljal za astrofotografijo prirejen fotoaparat Canon EOS 450D, zdaj pa slikam z monokromatsko kamero ZWO ASI1600-MM PRO. Vse skupaj nadzorujem z odličnim krmilnikom ASIAIR, ki je bil poleg kamere najboljši nakup, saj zelo poenostavi ves postopek – dejansko zmore vse, kar potrebujem za slikanje, in se ga lahko upravlja s tablico ali celo telefonom. Opremo imam postavljeno na balkonu in kar lahko, posnamem kar od tam. Ko pa so opazovalne razmere res dobre, se odpravim južno od proti Beli krajini. Tam je zelo malo svetlobnega onesnaženja, saj proti jugu ni večjega kraja vse do Hrvaške. Lepo bi bilo, če bi v mojem kraju delovalo astronomsko društvo, saj zna biti včasih – kljub lepoti te dejavnosti – malce samotno.

Planetarna meglica NGC 7293 (Helix) v ozvezdju Vodnar.

V prihodnosti bi si rad omislil zmogljivejšo montažo, želel pa bi tudi, da bi vreme malo bolj sodelovalo z nami, astronomi. Tudi če je že lepa, jasna noč, je v naši novomeški kotlini pogosto megla. Izkoristek lepih, jasnih noči brez Lune na nebu tako ni prav velik. Vendar se izkaže, da potrpljenje in vztrajnost rodita sadove. Vsaka izkušnja in vsaka slika me naučita nekaj novega. Ves čas iščem načine za izboljšavo opreme, tehnike slikanja in obdelave. To bom počel še naprej, saj je zame astrofotografija hobi, ki mu ne najdem para.

Orionova meglica.