Spika, maj 2020

Carl Sagan je bil v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja idol mnogih mladih ljubiteljev astronomije, tudi moj. Njegova serija Vesolje, ki so jo vrteli po televiziji, je astronomijo na prijazen, privlačen, a kljub vsemu dovolj poglobljen način prvič približala ljudem. Astronomskih knjig je bilo do takrat seveda veliko, a filmsko dogajanje je bolj plastično in lahko stvari prikaže še v dodatni dimenziji. In Carl je to znal. Po tej seriji je zaslovel praktično po vsem svetu. Zdaj pa nam, v majski Spiki, Vincenc Nemanič predstavi Carla Sagana še v novi luči – kot filozofa in velikega humanista, enega prvih ekologov, borca proti jedrskemu oboroževanju in nepravični delitvi sveta na bogate in revne. Se vam to sliši znano, moderno? Obvezno preberite, ne bo vam žal!
Tudi naš Filozof se tokrat poigrava z modernimi idejami o nastanku in zgradbi vesolja, ki so zrasle v glavah kozmologov v zadnjih letih prejšnjega in v tem stoletju. Sliši se kot kakšna glasbeno-kmetijska dejavnost s strunami, branami in še čem. Če ste njegovo serijo brali od začetka (to je že 27. nadaljevanje), imate zdaj poglobljen zgodovinski vpogled v odgovore na eno ključnih vprašanj, ki si jih od nekdaj zastavlja človek: Kako je nastalo in kakšno je naše vesolje?
Tega, koliko nadaljevank sta nam doslej pripravila lunatika, pa sploh ne štejemo več. Sandi in Peter vsak mesec vlagata silne napore, da bi tudi vidva, draga bralka in bralec, postala navdušena ljubitelja opazovanja Lune. ”Res KRASNO!” je zadnjič vzkliknil Boris.
Še enega imamo, ki se z vsakim svojim prispevkom trudi, da bi vas prepričal, da je najslabši teleskop tisti, ki zaprašen leži v omari, in najboljši, ne glede na kvaliteto optike in velikost, tisti, s katerim redno opazujete. To je naš Mojster, ki se tokrat podaja v podajanje nasvetov za uspešno kolimacijo teleskopov. Če je teleskop škilast, je škilasta tudi slika v njem!
Tu so seveda še vse naše stalne rubrike. Od novic, kometov do Velike konjunkcije, ki naš čaka ob koncu leta. Kako jo bomo opazovali? Sami? V družinskem krogu? Ali na množičnih javnih opazovanjih? Bomo do takrat premagali virus, ki nas hromi? Bomo videli. Upajmo na najboljše!
Omenimo še opazovalni izziv, ki ga prinaša podroben opis Severne Vetrnice oziroma spiralne galaksije M 101. To ni izziv za eno noč, ampak za vse poletje in še naprej, kadarkoli opazovalne razmere to dopuščajo. Morda je zdaj, ko je v zraku manj onesnaženja in ponoči na cestah manj prometa pravi čas, da se spopadete z njim. Maj je znan po veliko jasnih nočeh.
Za konec pa odgovor vsem, ki nas kličete in sprašujete, kako lahko v teh kriznih časih pomagate Spiki. Ostanite še naprej naši zvesti naročniki in za astronomijo navdušujte prijatelje, sorodnike in znance! Ne posojajte jim svoje Spike. Naj si naročijo svojo!

Kazalo maj 2020:
197 novice
201 novice: Vse najboljše, dragi Hubble!
206 osebnosti XX. stoletja: Carl Sagan – astronom, filozof in humanist
210 filozofija astronomije: Vesolje iz strun, bran in holograma
212 efemeride za junij
Večerno nebo v juniju, 212
Sonce in Luna v juniju, 218
Planeti v juniju, 219
220 kometi: Zelencev ne smemo izpuščati
223 opazovalni izziv: Anatomija Severne Vetrnice
226 amaterji: Sedem dni za Sedem sester
227 efemeride: Vidnost rdeče pege v maju in juniju
228 luna in jaz: Vse je KRASNO!
232 amaterji: Laserska kolimacija teleskopa tipa Newton
235 astroturizem: Severni sij 2020
236 Velika konjunkcija 2020: Letos se objameta
238 astronomija in šola/osnove: To in ono: II. zanimivosti – 9
238 kometi v aprilu in maju