Asiair Pro – lažja pot do zvezd

Ko sem se pred dvema letoma odločal, kako bom posodobil svojo astrofotografsko opremo, uporabljal sem namreč fotoaparat, za sledenje pa samostojno kamero Lacerta Mgen-II, sem bil prijetno presenečen, ko sem videl na tržišče ravnokar prispeli krmilnik Asiair kitajskega proizvajalca ZWO. Bil sem navajen preprostosti samostojnega vodenja teleskopa in slikanja brez računalnika, kar je še posebej ugodno, ko sem se odpravil na teren. Ker sem se že prej odločil za nakup ZWO-jeve kamere ASI1600mm Pro, nisem imel težav z združljivostjo, saj Asiair podpira samo kamere proizvajalca ZWO ter določene DSLR fotoaparate. Razvijalci poleg novih funkcij dodajajo podporo tudi ostalim fotoaparatom in morda v prihodnosti, kdo ve, tudi kameram drugih proizvajalcev. Matej Mihelčič je Asiair na kratko predstavil že v oktobrski Spiki leta 2018, njegovo delovanje pa bomo malo podrobneje opisali tukaj.

Asiair Pro v kovinsko rdeči barvi.

V tem času je od osnovne in preproste verzije zrasel v zmogljivo in zanesljivo napravo za krmiljenje skoraj vse opreme, ki se nahaja na teleskopu. In to kar z domačega naslonjača. V začetku letošnjega leta je prišel na trg novi model Asiair Pro, ki sem ga nameraval predstaviti že prej, ker pa je zaradi pandemije korona virusa zamudil svoj prihod v Evropo, bo predstavljen v tej številki. Večina funkcij je skupnih obema modeloma, nekatere pa so na voljo samo na modelu Pro. Tako bomo na mestih, ki jih podpira samo Pro verzija, omenili Asiair Pro, drugače pa bo zapisan Asiair.

Ker so z izdajo modela Asiair Pro prenehali proizvajati Asiair, slednjega v trgovinah ne moremo več kupiti. Kakšen rabljen model se še da najti na eBayu ali na straneh z rabljeno astronomsko opremo. Po drugi strani pa Asiair Pro ponuja toliko dobrot, da je po mojem mnenju zagotovo vreden vsakega evra.

Kaj je AsiAir?

V osnovi je to mini računalnik Raspberry Pi4, ki je povezan s teleskopom, kamero ter drugo opremo in se ga upravlja prek wi-fi povezave s pametnim telefonom ali tablico. Za razliko od klasičnega računalnika, ki mora biti ves čas povezan z opremo, se lahko popolnoma odklopimo od naprave, saj ta deluje samostojno, in preprosto pozabimo nanjo. Vsake toliko časa se spet povežemo z napravo in zgolj preverimo, kako poteka delovanje. Lahko gremo v miru spat in zjutraj nas bo teleskop čakal parkiran, oprema ugasnjena, USB ključek pa poln slik za nadaljnjo obdelavo.

Uporabniški vmesnik AsirAir

Asiair Pro pa ni primeren samo za zajemanje slik, ampak tudi za tako imenovano electronically assisted astronomy (EAA) s funkcijo Live. Ta omogoča zlaganje posnetkov v realnem času in prikaz slike na zaslonu, ki s časom postaja vedno čistejša in jasnejša. Dobrodošla stvar na opazovanjih, kjer lahko ljudem pokažemo tudi stvari na nebu, ki jih samo z opazovanjem skozi okular ne bi videli. Najprej naložimo aplikacijo Asiair, ki jo najdemo na Google Play za Android naprave ali na Apple Store za IOS naprave.

Glavna stran uporabniškega vmesnika, kjer so prikazane vse funkcije, ki so lahko istočasno na zaslonu.

Odločil sem se, da bom Asiair predstavil kar s prikazom uporabniškega vmesnika in na kratko opisal funkcije (slika zgoraj). Na vrhu so ikone, ki ponazarjajo naprave, ki so priključene na Asiair. Ko pritisnemo na eno od teh ikon, se nam odpre zavihek z možnostmi te naprave. Na levi je ikona za wi-fi signal, ki prikaže razne podatke o Asiair napravi, način povezave s tablico ali telefonom ter regulacijo štirih 12- voltnih priključkov, prek katerih lahko napajamo druge naprave. Prek Asiair Pro imamo tako lahko priključene montažo, hlajenje kamere in celo grelne trakove proti rosenju, saj so napetostni izhodi spremenljivi, tako da lahko natančno nastavljamo temperaturo grelnih trakov. Tako se celoten sistem brez težav napaja samo z njim.

Kaj ob nakupu dobimo v paketu z AsiAir?

V paketu dobimo še nekaj različno dolgih kablov za priklop opreme. Originalni Asiair nima teh priključkov in ne podpira te možnosti. Za napajanje potrebuje zunanji izvor z napetostjo 5 voltov, Asiair Pro pa potrebuje 12-voltno zunanje napajanje. Asiair lahko hkrati upravlja dve kameri: eno za slikanje in drugo za vodenje (autoguiding).

Kamere, filtrska kolesa in montaže v AsiAir

V menijih najdemo nastavitve za različne parametre kamere, kot so: gain, bin, goriščna razdalja, hlajenje, kalibracijski parametri, nastavitve za zamik (dither) … Asiair upravlja montažo teleskopa, ki skrbi za sledenje po nebu, filtrsko kolo ter motoriziran fokuser. Podpira samo filtrsko kolo (EFW) in motoriziran fokuser (EAF) proizvajalca ZWO. Našo lokacijo in čas samodejno prevzame iz telefona ali tablice, upošteva tudi poletni čas.

Podpira večje število montaž, tako da ni težav s kompatibilnostjo. Montažo teleskopa povežemo prek USB kabla bodisi neposredno ali prek ročnega upravljalnika. Podpira tudi EQMOD kabel. Ikona skrajno desno je pomnilniški medij, kjer pregledujemo posnete slike. Te lahko shranjujemo na interno SD kartico ali na USB medij. Na dnu v levem kotu so podatki o parametrih in stanju kamere. Na levi strani zaslona so ikone, s katerimi vklapljamo različne funkcije.

Planetarij SkySafari za mobilne naprave, ki ga prek naprave Asiair povežemo s teleskopom in »jadramo« po nebu. Nastavimo lahko velikost slikovnega polja sistema in zorni kot ter tako natančno vidimo, kaj je v okularju ali na senzorju kamere.

Na vrhu je ikona Histogram, s katero prikažemo graf za spreminjanje osvetljenosti in kontrasta prikazane slike. V spodnjem desnem delu grafa so podatki o osvetljenosti posnetka. Pod ikono Histogram je ikona Guide, ki odpre okno grafa, ki prikazuje trenutno stanje vodenja teleskopa. Ko kliknemo na to okno, se odpre stran, na kateri so nastavitve za vodenje (slika spodaj). Asiair podpira zamik slike pri vodenju (dithering), zapomni pa si tudi kalibracijo vodenja, ki smo jo predhodno opravili. Če ne spreminjamo zasukanosti teleskopa ali kamere za vodenje, pri naslednji uporabi teleskopa za slikanje ni potrebno ponovno izvesti kalibracije.

Dodatno vodenje teleskopa z AsiAir

Asiair za vodenje teleskopa uporablja integrirano PHD2 programsko kodo, ki je preprostejša, vendar zagotavlja zanesljivo sledenje. Pod ikono Guide najdemo ikono Plate Solve, ki je zares imenitna stvar, saj nam zagotavlja, da nam teleskop ne bo »zašel« drugam, kamor smo hoteli. Ta posneto sliko neba s pomočjo zvezd natančno locira in nam tako pokaže pozicijo teleskopa. Zahvaljujoč tej funkciji sem se lahko znebil teleskopskega iskala. Tudi časi natančnega in zamudnega lociranja objekta so minili. Asiair ima v svoji bazi ogromno število objektov (M, NGC, IC, Osončje, imenovane zvezde, komete …), ki jih samo izberemo ter obrnemo teleskop proti njim. Nato posname sliko, Plate Solve funkcija definira točno lokacijo, in če ni objekt na pravem mestu, ga samodejno centrira. To pride še kako prav pri prehodu meridijana, ko teleskop z vzhodne strani samodejno obrne na zahodno in avtomatsko centrira objekt, ki ga slikamo. Nato samodejno izbere zvezdo za vodenje in nadaljuje slikanje.

Če nismo prepričani o goriščni razdalji teleskopa, nam Plate Solve sam izračuna vrednost ter kot, pod katerim je obrnjena kamera, kar nam pride prav pri uokvirjanju objekta. Za slednje si lahko pomagamo z aplikacijo SkySafari (slika zgoraj), ki jo naložimo na pametni telefon ali tablico. To je zmogljiv planetarij za mobilne naprave, ki se prek Asiaira poveže s teleskopom in ga uporabljamo kot go-to in za fino nastavljanje motiva. Ali pa preprosto za »brskanje po nebu« in iskanje zanimivih tarč.

Za fino nastavljanje motiva ima Asiair tudi funkcijo, kjer na že posneti sliki pritisneš poljubno točko in centriraš teleskop nanjo. Podpira ROI (Region of Interest) za kamere polnega formata, pri katerih lahko slikovno polje zmanjšamo na APS-C format. Pod ikono Plate Solve se nahaja ikona Tools. Ta vsebuje dve ikoni: Crosshair, ki prikaže kazalni križec na sredini zaslona, ter Annotate, ki nam obkroži in izpiše imena objektov in imenovanih zvezd na sliki. Priročna zadeva, ko želimo vedeti, kaj je tista nežna lisa ob objektu, ki ga slikamo.

Na desni strani zaslona je izvlečni meni go-to, s katerim izbiramo objekte na nebu iz baze podatkov. Shranjujemo lahko tudi naše postavitve, če želimo naslednjič nadaljevati slikanje na istem mestu na nebu. Tukaj imamo koordinate trenutne pozicije teleskopa ter smerne puščice za ročno premikanje teleskopa. Desno od menija go-to so meniji Preview, Focus, Autorun, Live ter PA.

Okno vodenja teleskopa, kjer izvedemo kalibracijo, nastavljamo parametre, kot sta agresivnost korekcije in izbira ustrezne zvezde vodnice, ter spremljamo potek vodenja.

 

Kako izostriti sliko v AsiAir?

Focus nam pomaga nastaviti ostrino in deluje na principu HFD krivulje. Asiair podpira elektronski motorizirani fokuser (EAF), vendar v aplikaciji samodejno ostrenje trenutno še ni na voljo, je pa v razvoju. Sam pri ostrenju uporabljam Bahtinovo masko, s katero hitro in natančno izostrim sliko. Preview je namenjen zajemanju slik ali predogledu brez shranjevanja in nastavitvi primernih parametrov za slikanje. V meniju Autorun nastavimo plan slikanja. Izberemo parametre kamere, čase osvetlitev, filtre in število posnetkov ter določimo, kakšne vrste slik bomo posneli (light, dark, flat, bias). Ustvarimo lahko več zaporednih razporedov in pustimo opremi, da opravi delo.

V meniju Autorun je tudi funkcija Meridian Flip, ki pri prehodu meridijana teleskop zasuka za 180 stopinj, ter funkciji, ki teleskop parkirata na domačo lokacijo in ugasneta opremo, ko zaključi s slikanjem. PA ali polarna nastavitev je funkcija, s katero os teleskopa nastavimo na severni nebesni pol. Deluje na principu plate solve in zanjo ne potrebujemo nobene dodatne opreme, samo postavljen teleskop ter kamero. Za izhodišče je dovolj približno naravnana os na sever, ostalo naredimo s programom. Postopek je zelo enostaven in nas ves čas vodi skozi korake poravnave osi ter prikazuje vrednost odstopanja v realnem času. Nič več obračanja gumbov in zamudnega preverjanja drsenja zvezde skozi okular.

Okno polarne nastavitve, ki nas vodi skozi korake poravnave polarne osi montaže s polarno osjo Zemlje. Slika se vseskozi osvežuje, tako da sproti vidimo, v katero smer obračamo teleskop. Tako lahko hitro in natančno usmerimo os montaže proti severnemu nebesnemu polu.

Ko sem kupil Asiair, ta takrat še ni imel te funkcije, zato sem si omislil tudi Polemaster za natančno polarno nastavitev. Kmalu zatem so funkcijo dodali, zato sem Polemaster prodal, ker ga nisem več potreboval. V meniju Live (Asiair Pro) imamo možnost zlaganja posnetih slik v realnem času, kar je dobrodošlo, ko želimo videti, kako slika nastaja in se z vsakim dodanim posnetkom izboljšuje. Tukaj lahko naredimo tudi kalibracijske slike (flat, dark, bias) ter jih uporabimo za kalibriranje posnetkov, ter s tem še izboljšamo končni rezultat. Program sam izbira ustrezne posnetke, ki jih uporabi za zlaganje, neustrezne pa izloči. Tako narejeno sliko lahko celo uporabimo kot končno verzijo, lahko jo zgolj še malo obdelamo v kakšnem programu za obdelavo slik. Za visoko kvaliteto pa je še vedno priporočljiv celoten proces obdelave na računalniku.

Ali z AsiAir lahko slikamo planete in Luno?

Asiair je namenjen slikanju globokega vesolja in ne podpira videa, ki je primernejši za slikanje planetov. Asiair ima štiri USB 2.0 priključke, Asiair Pro pa ima dva USB 2.0 ter dva USB 3.0 priključka, na katera priključimo kamero in pomnilniški medij. V paketu je priložen 64 GB USB ključek. Povezava poteka iz tablice ali telefona neposredno prek wi-fi 2,4 GHz ali 5 GHz na napravo, za boljšo povezavo pa lahko Asiair povežemo tudi prek ojačevalnika signala. Če imamo doma stalno postavljen teleskop, ga lahko povežemo z domačim wi-fi omrežjem, na katerega se Asiair lahko priključi tudi z ethernet kablom.

Komu bi priporočal AsiAir?

Če ste lastnik ZWO-jevih kamer ali razmišljate o njihovem nakupu, je to idealna stvar za vsakega astrofotografa, ki želi preprosto, dovršeno in delujočo rešitev, zapakirano v majhno škatlico, ki se jo preprosto pritrdi na teleskop. Tako se znebite tudi štrlečih, prepletajočih se kablov na vseh straneh teleskopa in montaže.

Za morebitne težave in vprašanja sta na spletu forum ter zelo dejavna skupina na Facebooku, ki skrbita, da nihče ne bo ostal kot riba na suhem, če se mu pri uporabi naprave kje zatakne. Tudi sam proizvajalec je zelo odziven in pripravljen reševati kakršne koli težave, ki nastanejo. Še več. Pri razvoju naprave tesno sodeluje z nami uporabniki, upošteva naše želje ter predloge, in kdor želi, lahko postane beta preizkuševalec novih različic programa. Slednje me je prijetno presenetilo, saj novosti niso omejene zgolj na popravke in manjše posodobitve, ampak vsebujejo nove funkcionalnosti in se hitro približujejo zmogljivostim računalniških programov, ki slovijo kot merilo astrofotografske izkušnje.

Z zanimanjem bom spremljal razvoj te naprave še naprej, saj Asiair Pro zagotovo čaka svetla prihodnost. Tehnologija napreduje in gre vse bolj v smeri mobilnosti in preprostosti uporabe. Samo predstavljam si lahko, kaj vse bo mogoče početi z Asiar Pro čez leto ali dve. Do tedaj pa bom še naprej delal to, kar delam zdaj. Fotografiral nočno nebo.