LUNT-ov malček za opazovanje Sonca v H-alfa svetlobi / Izbruhi na Soncu

V marčevski Spiki smo v članku o filtrih za varno opazovanje Sonca naredili prvi korak, ki je zelo dobra osnova za današnje pisanje. Vsi, ki Sonce malo bolj redno spremljamo, vemo, da se na njem že pošteno dogaja. Napovedi glede 25. cikla so spodbudne, po njih naj bi bil vrhunec aktivnosti poleti leta 2025.

Omenimo lahko še, da v letu 2022 še nismo zabeležili dneva brez pege na Soncu (malo statistike za 2022: 0 dni (0%), 2021: 64 dni (18%), 2020: 208 dni (57%), 2019: 281 dni (77%) in 2018: 221 dni (61%) brez pege na Soncu), oktobra 2022 imamo v Sloveniji lep delni Sončev mrk, v bližnji prihodnosti pa bomo lahko občudovali tudi popolne mrke, ki bodo potekali v naši bližini. Večja aktivnost na Soncu pa pomeni tudi več izbruhov in posledično večje možnosti za opazovanje polarnih sijev, upajmo da tudi iz naših geografskih širin.

Slika sonca, ki je nastala ob testu LS50THa\B400PT.

V preteklih tednih smo namreč že bili priča velikim in izjemnim izbruhom na Soncu! Zdaj je torej pravi čas, da se posvetimo tudi opazovanju Sonca, ki nas bo nagradilo z lepimi predstavami, morda celo najlepšimi, vsekakor pa najbolj dinamičnimi.

Kot smo zapisali že uvodoma, je Bojan v članku o filtrih za varno opazovanje Sonca ponudil kopico odličnih izhodišč za nadaljevanja in teste različne opreme, namenjene opazovanjem Sonca. V tokratnem članku bomo predstavili cenovno dostopen teleskop za opazovanje Sonca v H-alfa svetlobi, ki ga dobimo za dobrega tisočaka!

Pogled na Sonce skozi te filtre je povsem drugačen od tistega v beli svetlobi. V tem delu vidnega spektra se na Soncu, tudi v času, ko le to ni najbolj dejavno, vedno dogaja kaj zanimivega. Najbolj spektakularne tvorbe, vidne v H-alfa svetlobi, so protuberance, ognjeni izbruhi plazme in plinov, ki se graciozno vijejo z roba Sončeve ploskve.

Na trgu astronomske opreme prevladujejo štiri blagovne znamke, ki nam ponujajo filtre in teleskope za opazovanje Sonca v H-alfa svetlobi. To so Coronado, Lunt, DayStar in Solar Spectrum (Baader Planetarium). O filtru Quark ameriškega proizvajalca DayStar smo v Spiki že pisali, zelo popularni, nekako zimzeleni Coronado PST tudi že zelo dobro poznamo, tokrat pa bomo v tem segmentu teleskopov predstavili še enega malčka, LUNT-ov teleskop LUNT LS50THa/B400PT, ki stane nekaj čez 1300 EUR.

Splošno o teleskopu LS50THa\B400PT

LUNT LS50THa se ponaša s 50-milimetrsko odprtino, 350-milimetrsko goriščno razdaljo in pasovno širino filtra <0,75 ångströma (0,075 nanometra). Kot tak sodi v osnovni razred H-alfa teleskopov, zato moramo ob nakupu imeti realna pričakovanja pri opazovanjih in fotografiji. Primerjava različnih filtrov med seboj je zelo nehvaležna naloga, saj imajo vsi svoje prednosti in slabosti, so bolj primerni za to ali ono, na koncu pa odločitev skoraj vedno postavi – CENA!

LUNT LS50THa se ponaša s 50-milimetrsko odprtino.

Seveda bi vsi imeli H-alfa teleskop, ki nam omogoča opazovanja pri zelo ozkih pasovnih širinah, ker imamo tako največje kontraste in najbolje vidimo podrobnosti. Toda upoštevajmo, da bolj kot je filter ozkopasoven, dražji je, podobna zgodba pa je tudi pri filtrih, ki blokirajo infrardečo in ultravijolično svetlobo in so obvezni del opreme za opazovanje Sonca v H-alfa svetlobi.

Ima pa LUNT LS50THa/B400PT to dobro lastnost, da če morda čez čas postane premajhen oziroma mi postanemo bolj zahteven opazovalec Sonca, da omogoča zelo enostavno nadgradnjo v večji teleskop. Njegov etalon (H-alfa filter) in blokirni filter namreč enostavno premestimo na večji refraktor, morda dodamo dodaten etalon za opazovanja pri pasovni širini pod 0,5 ångströma in nadgradimo blokirni filter B400 na B600, B1200, B1800 ali B3400. Možnosti je kar nekaj. O tej temi zapišemo še nekaj vrstic v zaključku članka.

Teleskop LS50THa\B400PT pod drobnogledom

Za začetek naštejmo nekaj njegovih najboljših lastnosti: kompakten, kvalitetno izdelan in enostaven za uporabo.

Omenili smo, da sodi v osnovni, začetni razred H-alfa teleskopov. Ima 50-milimetrsko odprtino, 350-milimetrsko goriščno razdaljo, omogoča pa nam opazovanje Sonca s pasovno širino <0,75 ångströma. Sonce vidimo v polju v vsem sijaju, torej njegov celoten disk. Opazujemo lahko z domala vsemi okularji za srednje povečave.

Sprednja leča je zaščitena z aluminijastim pokrovom, ki se enostavno privije na sam teleskop. Teleskop pride serijsko brez montažne ploščice (npr. Vixen) in brez ustreznega iskala. To je potrebno dokupiti ločeno, kar nanese dodatnih 50 evrov. Teleskop zaradi svoje zgradbe in vgrajenega filtra seveda ni primeren za nočno opazovanje oziroma druga opazovanja, z njim lahko opazujemo le Sonce.

Na zadnjem koncu optične cevi imamo torej omenjeni filter s posebnim mehanizmom (ročajem), ki nam omogoča nastavljanje optimalnega delovanja filtra. Mehanizem za nastavljanje tlaka kompenzira spremembe nadmorske višine in nihanja zračnega tlaka ter zagotavlja optimalno delovanje. Uporaba tega mehanizma zahteva nekoliko prakse in pozornosti, da dosežemo optimalno sliko v okularju ali na kameri.

Ali je serijski Helical fokuser dober?

Za filtrom je nameščen fokuser. Serijski fokuser je izvedbe Helical in nam omogoča uporabo 1,25- inčne prizme. Je zadovoljive kvalitete, če želimo, pa ga lahko nadgradimo z namenskim in vrhunsko izdelanim Feather Touch crayford fokuserjem. V sam fokuser je vstavljena posebna prizma, ki ima nameščen blokirni filter, v osnovni izvedbi je to B400. Diagonala, v kateri je nameščen blokirni filter, je standardno opremljena za 1,25-inčne okularje, ima pa tudi navoj T2. Na voljo so tudi dodatni blokirni filtri; nekaj več o njih zapišemo ob koncu prispevka.

Helical fokuser, blokirni B400 filter v prizmi in okular.

Ko teleskop opremimo z ustrezno Vixen ploščico in iskalom, ga lahko namestimo na montažo in že lahko pričnemo z opazovanjem. V osnovnem kompletu ni Vixen ploščice in iskala, to je potrebno dokupiti ločeno. Kot smo omenili, zahteva uporaba mehanizma za nastavitev tlaka nekaj prakse in pozornosti, da dosežemo optimalno sliko v okularju.

enostavno in varno iskalo za Sonce!

Pri vizualnem opazovanju Sonca bi vsekakor (pod nujno!) priporočali, da se, med tem ko gledamo skozi okular, pokrijemo s temno tkanino, da imamo najbolj optimalne razmere za opazovanje, torej najboljši kontrast. Brez pokrivala bomo le stežka dosegli željene opazovalne rezultate. Na to bi še posebej opozorili nove uporabnike, ki še nimajo izkušenj z gledanjem skozi takšen teleskop.

S teleskopom LS50THa/B400PT bomo lahko opazovali vse tipične površinske podrobnosti na Soncu, ki smo jih podrobno opisali v članku o filtrih za varno opazovanje Sonca in jih tu ne bomo ponavljali.

Teleskop Lunt in mehanizem za nastavljanje tlaka

H-alfa teleskopi (Coronado, DayStar, Lunt …) imajo vsak svoj način za konfiguracijo ozkopasovnih filtrov. Luntov sistem ima mehanizem za nastavljanje tlaka (angl. pressure tuner). Kot vemo, se zračni tlak neprestano spreminja. Ta nihanja se odražajo tudi na Luntovem etalonu. Razpon valovnih dolžin, ki ga prepuščajo filtri, se spreminja glede na zračni tlak.

Če filter ni optimalno nastavljen na valovno dolžino H-alfa in pasovno širino filtra, postane slika Sonca v teleskopu nejasna.

Če filter ni optimalno nastavljen na valovno dolžino H-alfa in pasovno širino filtra, postane slika Sonca v teleskopu nejasna, same podrobnosti pa posledično niso dobro vidne. Sistem etalonskih filtrov mora biti zato prilagojen zračnemu tlaku, ki je na dejanskem opazovalnem mestu. Ta nastavitev se običajno izvede z mehanskim nagibanjem filtra. Seveda pri razdaljah nekaj ångströmov ni enostavno doseči pravilne korekcije z mehanskim nagibanjem, kar lahko privede tudi do neoptimalnega delovanja filtra.

Luntov sistem za izenačevanja zračnega tlaka zato ne nagiba etalonskega filtra, ampak z ročnim mehanizmom medij v filtru minimalno stisnemo ali razpnemo. To ohranja površine etalona pod optimalnim kotom na poti žarka. Na ta način je mogoča zelo natančna nastavitev samega filtra.

Teleskop LS50THa\B400P in fotografiranje Sonca

Če bomo želeli s teleskopom LS50THa/B400PT snemati slike Sonca, se bomo srečali s kar nekaj tehničnimi izzivi, ker sam teleskop ne omogoča večjih pomikov fokuserja. Tako bomo ostrino na kameri dobili z nekaj eksperimentiranja, toda spet odvisno, kateri model planetarne kamere bomo uporabljali. Na trgu imamo na voljo nekako dva osnovna modela; klasično in mini kamero. Slednje imajo senzor pomaknjen zelo naprej. Če bomo izbrali klasični modele kamere, jo bomo lahko uporabili le v kombinaciji z vmesnim T2 členom.

Uporaba planetarne kamere na teleskopu Lunt.

Obstoječ nastavek za okular odstranimo in med kamero in prizmo privijemo krajši T2 obroček. Kamero torej privijemo neposredno na prizmo, ker je sicer razdalja prevelika in ne dobimo ostre slike. Druga možnost pa je uporaba recimo 1,3x Barlow leče, ki gorišče pomakne nekoliko ven. Če pa bomo uporabili model mini kamere, opisanih težav ne bo, ker imajo te kamere senzor čisti pri vrhu, tako da jo lahko brez težav vstavimo v obstoječ nastavek za okular.

Uporaba planetarne kamere na teleskopu Lunt.

Ko enkrat rešimo tehnične težave z namestitvijo kamere, je fotografiranje Sonca s teleskopom LS50THa/B400PT sila enostavno in tudi same podrobnosti na površju Sonca se vidijo veliko bolje kot skozi sam okular.

Helical fokuser, blokirni B400 filter v prizmi in planetarna kamera.

Postopka snemanja na tem mestu ne bomo opisovali, kot pa lahko vidimo iz priloženih slik, lahko naredimo povsem zadovoljive fotografije naše zvezde, na katerih so vidne številne podrobnosti. Samo za ilustracijo sem naredil tudi eno »hitro« sliko kar s telefonom skozi okular. Površinskih podrobnosti zaradi omejitev telefona ne vidimo, lepo pa se vidijo izbruhi plazme na robu Sonca.

Samogradnja večjega solarnega teleskopa

Uvodoma smo omenili, da lahko ključne in najdražje dele teleskopa LS50THa, torej etalon in blokirni filter, uporabimo na večjem refraktorju ter si tako zgradimo večji solarni teleskop. Enostavno jih odvijemo in z nekaj tehnične dodelave namestimo na drug, večji refraktor, ki nam bo omogočal povsem drugo dimenzijo pogleda na našo zvezdo. Toda skoraj zagotovo bo pri takšni predelavi potrebno uporabiti večji blokirni filter. Pri slikanju s takšnim teleskopom je celo priporočljivo, da se uporabnik odloči za večji blokirni filter od tistega, ki je priporočen za vizualno uporabo.

Pogled na Sonce skozi te filtre je povsem drugačen od tistega v beli svetlobi.

Goriščna razdaja teleskopa in pripadajoči optimalni blokirni filter za vizualno uporabo na teleskopih z goriščno razdaljo do 600 milimetrov je B600, na teleskopih z goriščno razdaljo do 1200 mm je B1200, za goriščno razdaljo do 1800 milimetrov je B1800 in za 3400 milimetrov je B 3400.

Mnenje o teleskopu LUNT LS50THa\B400P

LUNT LS50THa/B400PT je majhen in povsem zadovoljiv solarni teleskop, ki nam omogoča, da z njim raziskujemo našo zvezdo. Ker je kompakten, je primeren tudi za potovanja ali krajše izlete, saj ga brez večjih težav spravimo v vsak kovček ali nahrbtnik. Kot tak je povsem primeren za društva in šolske krožke. In kljub temu, da je to teleskop za manj zahtevne uporabnike, nam vsekakor omogoča marsikaj zanimivega.