Majhen in uporaben – razdelilnik za napajaje astronomske opreme

Prispevek bo pravi balzam za dušo za vse tiste, ki ste se resno podali v svet astrofotografije in že bentite nad številnimi kabli, ki so speljani na vaš teleskop. Res je, ni bolj nerodne stvari, ko postavimo teleskop – tukaj mislimo montažo, optično cev, kamere, fokuser, grelce … – in potem začnemo na njega napeljevati goro nekih kablov za komunikacijo in električno napajanje. In ni je hujše stvari, ko se ti vsa ta gora kablov prej ko slej nekam zaplete (ponavadi med premikanjem in vrtenjem teskopa), da ne omenjamo še česa hujšega …

DC HUB2: 5 vtičnic za 12 V/10 A (vtikač 5,5 mm x 2,1 mm) in 2 vtičnici za 5 V/3 A (ženska USB vtičnica).

Boris ve, o čem govorim, zato pravi, da se tega enostavno ne gre in ostaja pri spominski astrofotografiji. Tisti zagreti astrofotografi, ki se s tem srečujete na terenu, pa tudi veste, o čem tarnamo. Ko se gremo resno astrofotografijo, brez gore kablov in napajalnikov ne gre. Pa veste, da obstaja rešitev? Obstaja jih več, obstaja pa tudi rešitev, ki je plod slovenskega znanja in nam bo praktično v celoti rešila zagato s številnimi kabli – sam imam sedaj v večini primerov na teleskop speljan le en USB kabel in en napajalni kabel. In kaj uporabljam? DC HUB2, majno črno škatlico, s katero je pred meseci na tržišče prišel naš Pavle Gartner. In čemu služi DC HUB2? Povedano zelo enostavno – poskrbi, da se število kablov drastično zmanjša in s tem tudi verjetnost, da gre tekom noči kaj narobe. DC HUB2 je v osnovi enostavni razdelilnik napetosti za različne uporabnike. Omogoča nam, da ga napajamo z 12 V (maksimalni tok 10A, vtikač 5,5 mm x 2,5 mm), vezje napetost razdeli med pet vtičnic za 12 V/10 A (vtikač 5,5 mm x 2,1 mm) in dve vtičnici za 5 V/3 A (ženska USB vtičnica). Mislim, da je to celo edina rešitev na trgu, ki nam omogoča USB napajanje v takšni obliki! V napravo je vgrajena tudi samodejna varovalka, ki se ob preobremenitvi samodejno resetira, tako smo varni pred nepričakovanimi izpadi napajanja. Pavle je ohišje za DC HUB2 izdelal s pomočjo 3D tiskalnika. Tehta le 70 gramov in je dimenzije 73,3 mm x 46,6 mm x 24,1 mm. Na ohišju je pritrjeno tudi posebno priročno držalo, ki nam omogoča, da DC HUB2 z vezicami enostavno pritrdimo, kamor mu pač namenimo mesto.

Namesto gore kablov imamo zdaj lahko do teleskopa speljana le dva kabla.

Tako lahko v DC HUB2 priklopimo številne porabnike napetosti: od CMOS hlajene kamere, motorja fokuserja, montaž o, gretje teleskopa (v mojem primeru imata USB vtikač) in še kaj. Brez težav lahko napajamo tudi ASI AIR! Za USB komunikacijo mi še sedaj koristi USB hub na kameri ASI. In tako sem sam prišel na le dva kabla, kar je veliko bolj vzdržno in povzroča veliko manj zapletov. Če se tudi sami srečujete z opisanimi težavami, vam nakup DC HUB2 toplo priporočamo.