Spika, april 2020

V teh časih, ko nas je doletela karantena zaradi pandemije korona virusa, se je divji ritem vsakdana, ko se je zdelo, da nimamo časa za nič drugega, kot da gremo v službo, trgovino, potem pa spat, povsem umiril. Zdaj je čas, da se zazremo vase in se vprašamo, kaj je tisto, kar nam v življenju pomeni največ. Zdaj ni čas za pesimizem. Zdaj je čas za astronomijo!

Izkoristite ta čas in se naučite ozvezdij, saj doslej za to niste imeli časa. Kupite teleskop ali pa iz omare potegnite tistega, ki ga že imate, pa nikoli niste imeli prave volje, da bi ga uporabljali. Pojdite pod nočno nebo, saj zvezde vzbujajo optimizem, pogled na širjave vesolja pa naredi naše še tako hude domače težave na tem majcenem svetu na robu Galaksije neznatne in manj katastrofalne.

Preberite Spiko od prve do zadnje strani, tudi tiste rubrike, ki ste jih doslej spuščali, in videli boste, da je lahko Luna še kako zanimiva, še posebej, če imamo manjši teleskop in nam jo v svojem duhovitem slogu predstavljata Peter in moj najljubši Sandi. Videli boste, da lahko s fotoaparatom brez vrhunske astronomske montaže posnamete sledi planetov in celo kometov, pa četudi imate hude težave s hrbtenico, tako kot Boris. Videli boste, da so zdaj na nebu daljne galaksije, ki jih lahko vidite s čisto povprečno amatersko opremo. Spremljajte vzhajanje in zahajanje Sonca in beležite, kje na vašem obzorju se to dogaja in kam se trenutno seli Sonce na svoji poti čez nebo. Spremljajte Venero, ki vas zvečer zbode v oči nad zahodnim obzorjem.

In ko bodo dnevi in noči oblačni, razmišljajte širše. O teorijah strun, ki nam jih tako nazorno predstavlja naš Filozof. Od kod izvirajo meteoriti? Se tam daleč na robu Osončja res skriva še neznani, Deveti planet?

Če boste vse to počeli, bo mesec hitro minil in že bo pred vami nova Spika, z njo pa morda tudi konec tega duhamornega obdobja, ki smo vam ga morda vsaj malo polepšali.

Pa ostanite zdravi!

Kazalo april 2020:
149 novice
154 novice: Bo vprašanje Devetega planeta kmalu rešeno enkrat za vselej?
157 novice: O tekmovanjih iz znanja astronomije
158 meteoriti: Od kod izvirajo?
162 Filozofija astronomije: Teorije strun
164 efemeride za maj
Večerno nebo v maju, 164
Sonce in Luna v maju, 170
Planeti v maju, 171
172 amaterji/planeti: Venera in Merkur na februarskem nebu
174 efemeride: Vidnost rdeče pege v aprilu in maju
176 astrofotografija: Fotografirajmo Venerine oblake
179 srečanja/tekmovanja: Messierjev maraton 2020 v senci korone
180 luna in jaz: Skrivnostne doline na robu obzorja
183 amaterji/planeti: Predstava ob zori
184 Velika konjunkcija: Mars, Jupiter in Saturn v letu 2020
186 amaterji: M 61 – ena lepših pomladanskih galaksij
188 kometi v aprilu in maju
189 astronomija in šola/osnove: To in ono: II. zanimivosti – 8