Spika, april 2021

Spika, april 2021

Projekt GoChile, o katerem redno poročamo v Spiki, se počasi a vztrajno približuje prvi svetlobi. Tokrat boste izvedeli, zakaj Čile in kakšne opazovalne razmere nas čakajo ”tam doli na jugu”. Naj prišepnem: prvovrstne!

Aprila mineva 60 let od poleta prvega človeka v vesolje. Nekaj utrinkov o tem zgodovinskem dogodku je zbral – ne boste verjeli – naš Filozof. Njegova skrita ljubezen je poleg filozofije narave in kozmologije tudi astronavtika.

V prispevkih, ki vas spodbujajo k opazovanju, vas tokrat vabimo na ogled dveh galaksij iz Jate v Devici ter večno izmuzljivega Merkurja, ki pa bo maja v takšni družbi, da ga ne boste mogli zgrešiti.

Omenimo še izziv, ki se ga lahko lotite v teh epidemičnih časih in ki vam bo dvignil duha in telo, da ga nobena anksioznost in depresija ne bosta mogli doseči. Martin Brglez poroča, da si je izdelal svoj zvezdni fotografski atlas, s katerim je bojda jako zadovoljen. In ker projekt ne zahteva veliko denarja ali celo nič, če imate fotoaparat in stojalo že doma, se ga lahko lotite tudi vi.

Naša dopisnica iz Mehike pa se je tokrat ukvarjala s senco oziroma s tistim trenutkom v letu in v njenem kraju, ko sence ni. Mi izkušenj s Soncem v zenitu nimamo, saj pri nas prileze le do približno 68 stopinj visoko.

Na koncu pa tokrat posebna zahvala lunatikom, ki nas že 77-tič razveseljujejo s svojimi potovanji po Luninem površju. Naša najbližja vesoljska soseda razkriva številne podrobnosti že z opazovanjem z manjšimi teleskopi, zato je prav primerna tarča za vse začetnike. S tako prvovrstnim vodičem, kot je SandiBandi, pa je vse skupaj še toliko lažje. Upajmo, da nam nekega dne Sandi ne pobegne za Luno … Izogibajte se virusom, ostanite zdravi in uživajte v branju aprilske Spike!

Kazalo april 2021:

149 novice
158 novice: Kakšno obliko ima vesolje?
160 obletnice: 60-letnica prvega poleta človeka v vesolje
162 filozofija astronomije: V kozmologiji ni tolažbe
164 efemeride za maj
Sonce in Luna v maju, 170
Planeti v maju, 171
172 projekt GOChile: Vamos al sur! (Gremo na jug!)
176 amaterji: Dve galaksiji iz Jate v Devici
178 amaterji: V senci korone II (zasebni Messierjev maraton 2021)
179 kometi v aprilu in maju
180 planeti/efemeride: Če še niste videli Merkurja, je maja pravi čas za to
181 luna in jaz: Pravokotnik praznine
185 iz zgodovine/zanimivosti: Drobna zanimivost o ozvezdju Herkul. Bi lahko bil v ozvezdju upodobljen Tamiris?
186 astrofotografija: Naredimo si svoj zvezdni atlas
188 osnove/zanimivosti: O sencah, ki jih ni!
190 astronomska tekmovanja: SAO – malce drugačno astronomsko tekmovanje