Kako izdelamo filter za opazovanje Sonca
Kako izdelamo filter za opazovanje Sonca

Kako izdelamo enostaven in varen filter za opazovanje Sonca

Sonce je edino nebesno telo, katerega opazovanje je lahko nevarno, če ne upoštevamo nekaj osnovnih pravil. Naše oči so zelo občutljive za infrardečo in ultravijolično svetlobo in za močno belo svetlobo; lahko se poškodujejo, če gledamo neposredno v Sonce ali z neprimerno zaščito. Zato dosledno upoštevajte naslednji dve osnovni pravili: nikoli ne glejte Sonca neposredno s prostim očesom in vedno se prepričajte, da je instrument, s katerim ga nameravate gledati, opremljen s primernimi filtri. Kako lahko varno opazujemo Sonce?

Enostaven filter za opazovanje Sonca
Enostaven filter za opazovanje Sonca.

Da bi pravilno zavarovali svoje oči, daljnogled ali teleskop si kupimo AstroSolar ® folijo iz katere si enostavno, kvalitetno in hitro izdelamo varen filter za opazovanje Sonca.

Pozor! Nekatere embalaže za prehrano so podobne filtrom Mylar/AstroSolar, a nimajo njihove kakovosti in jih ne smete uporabiti za opazovanje Sonca.

Kaj potrebujemo za izdelavo enostavnega in varnega filtra za opazovanje Sonca? Potrebujemo Baader AstroSolar ® folijo z oznako 5.0 ali 3.8 (folija 3.8 je namenjena za fotografiranje!), dva lista tršega belega kartona, škarje, šestilo, kozmetične robčke, dvostranski lepilni trak in tekoče lepilo.

Kako izdelamo filter za opazovanje Sonca
Za izdelavo filtra otrebujemo Baader AstroSolar ® folijo, dva lista tršega belega kartona, škarje, šestilo, kozmetične robčke, dvostranski lepilni trak in tekoče lepilo.

S šestilom na karton narišemo dva kroga. Premer notranjega kroga naj bo enak prosti odprtini leče (primer: če ima naš teleskop premer leče 7 centimetrov naj bo krog premera 7 centimetrov). Premer zunanjega kroga je za 10 cm večji od premera notranjega kroga. Oba obroča izrežemo.

Oba izrezana obroča oblepimo z dvostranskim lepilnim trakom po celotni površini in lepilni trak odrežimo tako, da nič ne štrli, ne zunaj in ne znotraj.

Na mizo ali drugo gladko trdno podlago položimo robčke in vogale prilepimo z lepilnim trakom, tako da se robčki ne premikajo. Izrežemo kos folije AstroSolar® v velikosti zunanjega premera kartonskega obroča in jo položimo na pripravljeno podlago. Podlaga iz robčkov služi zaščiti folije! Z lepilnim trakom predivno pritrdimo tudi vogale folije AstroSolar®. Folijo na rahlo, brez večje sile napnemo, da je čim bolj ravna.

Kako izdelamo filter za opazovanje Sonca
Prva faza izdelave filtra za opazovanje Sonca.

Sedaj en pripravljen kartonski obroč položimo na folijo. Kartonski obroč postavimo približno 1 cm nad folijo in ga spustimo, da previdno pade na folijo. Folijo po zunanjem krogu obrežemo in na drugo stran namestimo drug pripravljen kartonski obroč, poravnamo ga po robu prvega obroča. Tako pripravljen filter ustreza kakovosti visoko natančno poliranega sončnega filtra iz ravnega stekla.

Kako izdelamo filter za opazovanje Sonca
Tako pripravljen filter ustreza kakovosti visoko natančno poliranega sončnega filtra iz ravnega stekla.

Sedaj položimo približno 50 mm širok kartonski trak okoli leče in konca prilepimo drug na drugega z dvostranskim lepilnim trakom. Postopek ponovimo z drugimi kartonskimi trakovi in ​​jih lepimo z vmesno plastjo obojestranskega lepilnega traku. Tako dobimo zelo stabilen cevni obroč na katerega bomo pritrdili pripravljeno folijo.

Kako izdelamo filter za opazovanje Sonca
Zaključna faza izdelave filtra za opazovanje Sonca.

Na nosilec folije sedaj točno na sredino nalepimo kartonski obroč. To enostavno naredimo s kvalitetnim lepilom za papir.

Z nekaj vloženega truda si tako sami hitro, enostavno in kvalitetno izdelamo varen filter za opazovanje Sonca. Takšen filter za Sonce si lahko izdelamo za teleskop, daljnogled ali objektiv fotoaparata, postopek je povsem enak.